3138,1 M.

Este proyecto nace como una acción performativa alrededor de la figura del poeta Jacint Verdaguer y su poemario Lo Canigó, uno de los libros más representativos de la literatura Catalana de la Renaixensa, escrito en 1883. La acción aborda la idea del error y la perspectiva, la arbitrariedad y el cambio de paradigma humano, que ha sufrido desde mediados del siglo XIX la idea del techo de Catalunya, (la montaña más alta), con todas las implicaciones culturales que ello conlleva. De las creencias populares sobre la altura del Canigó, y la imposibilidad de medición de finales del siglo XIX (era considerado el techo gracias a que la altura del macizo 2784m, rodeado de planicies le confortaban un esplendor majestuoso respecto a otras montañas del Pirineo), se traslada a las mediciones científicas del siglo XX, donde se establece la Pica d’Estats como el techo de Cataluña con una altura de 3143m. De nuevo en 2016 en pleno siglo XXI, se establece que es el pico Verdaguer (Bautizado en honor a Jacint Verdaguer a escasos metros de la pica d’Estats), desplaza a las anteriores con las últimas mediciones de GPS, dando lugar el techo de este en 3138,1m y la pica d’Estats en 3137,5.

 

El trabajo se ejecuta como la acción de un Flanneur, un paseante que seguirá el recorrido que trazó el propio Verdaguer, replicando la ascensión de ambos macizos hacia 1879-1881 (Verdaguer sigue siendo el primer hombre que documenta la ascensión de la Pica d’Estats), y situando en la cima de cada una de las montañas un hito en forma de caja de exploración, que quedará anclado allí. 

 

Cada una de las cajas contendrá los mismos objetos, constando en su interior del mismo mapa redibujado y con las anotaciones del artista actualizando la altura de las montañas, una brújula, el fragmento escrito a mano Lo Pirineu del poemario de Lo Canigó y una grabación acústica en la que se escucharán dichos versos de Lo Pirineu, recitados por habitantes de la comarca del Pallars, ubicación del Pic Verdaguer.

 

Tot seguit, amb l’objectiu de contextualitzar el treball, fem una visió general del recorregutde la travessa del 1882. Jacint Verdaguer va sortir de Barcelona a l’horabaixa del 5 de juliol. Probablement amb tren arriba a Vic i Ripoll (el 1875 s’havia inaugurat la via fins a Vic, i el 1880 fins a Ripoll). No sabem on deuria dormir, però tenim constància per les despeses que va dinar a Ribes de Freser (deuria ser el dia 6). Aquell mateix dia, per la collada de Toses, en diligència o tartana, arribava a Puigcerdà. A la llibreta escriu: «sopar I llit a Puigcerdà 8 [rals].» En un transport semblant la tarda del dia 7 de juliol ja és a la Seu d’Urgell. Al quadern hi afegeix: «de Puigcerdà a la Seu 40 [rals], pel camí dinar 8 [rals].» El dia 8 el dedica a visitar la Seu i fa una excursió per la ribera de la Valira amunt fins a Anserall per admirar les restes de Sant Serni de Tavèrnoles (o Sant Sadurní de Tavèrnoles). El dia 9, després de l’estirada de cames del dia abans, és quan inicia la travessa que ressegueix fil per randa el treball, etapa per etapa. De la Seu s’arriba a Castellbò, Sant Joan de l’Erm, puja el Rubió (pic de l’Orri), el pic de Salòria i en travessa entra al Pallars pel port de Cabús vers Tor i Norís. Tot seguint la vall Ferrera avall arriba a l’entreforc de valls on hi ha Tírvia. D’allí s’endinsa per la vall de Cardós i la d’Estaon per entrar a les Valls d’Àneu pel coll de Campirme. Una vegada a Esterri d’Àneu, de costat a la Noguera, arriba fins a Montgarri. De Montgarri, a la Vall d’Aran, via pla de Beret, passa per Gessa, on fa nit.

 

"Quin picapedrer va amb la barrinada a rompre eixos penyals? Quin estallador puja en les tardes d’hivern a estellar n eixa cima?. L’estellador és lo llamp que sovint s’hi descarrega, és lo glaç que congela aquelles cimes, les estella, les tritura..."

                                           Diari de Jacint Verdaguer